Grįžti atgal

Palyginus išlaidas, išvada apie drovumą

Sau 26, 2022 / by smartbo / In smartbo / Žymos:, , / Leave a comment

Atnaujinam duomenų vizualizacijų portfolio, skirtą klientams. Tai pats geriausias būdas pademonstruoti analitikos įrankių galimybes. Jeigu nori parodyti ką gali, vien įgūdžių neužtenka. Labai svarbu pasirinkti įdomią temą.

Šį kartą Oficialiosios statistikos portale akis užkliuvo už temos „Moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra“ (MTEP, angl. R&D). Naujausi duomenys iš 2020 metų. Iš viso tais metais Lietuvoje buvo išleista 572 mln. EUR moksliniams tyrimams ir eksperimentinei plėtrai. Tai sudaro apie 1% Lietuvos BVP. Palyginimui Europos sąjungos ar OECD vidurkis yra kiek daugiau nei 2% BVP.

R&D arba MTEP tai raidžių junginiai, kurie dažnam asocijuojasi tiesiog su inovacijomis. Tačiau kaip jos atsiranda ir kas jas apibrėžia? MTEP nėra tik inovacinė veikla. Inovacinė veikla greičiau finalinis MTEP etapas, kai siekiama į rinką įvesti naujus arba reikšmingai patobulintus produktus. O pats klampiausias ir ilgiausias MTEP etapas yra nematomas – vykdyti fundamentinius, taikomuosius tyrimus, eksperimentinę ar technologinę plėtrą.  

MTEP apibrėžimas kartu yra ir geras argumentų rinkinys, kodėl taip varžomasi išlaidų apimtimis šiai sričiai. Kuo daugiau išleisi, tuo, tikėtina, daugiau inovacijų turėsi. Įvertinus MTEP išlaidas ir finansavimo šaltinius Lietuvoje 2016 – 2020 metų laikotarpiu galima įžvelgti keletą tendencijų: 

  • Išlaidos MTEP nuolat auga. 
  • Daugiausiai mokslinių tyrimų bei eksperimentinės veiklos vykdyta verslo sektoriuje. 
  • Verslo sektorius išlaidas MTEP finansuoja daugiausiai nuosavomis arba užsienio lėšomis. 
  • Remiantis tuo, kiek aukštajam mokslui finansavimo skiria verslo sektorius, galima teigti, jog bendradarbiavimas tarp šių sektorių beveik nevyksta. 

Ar tikrai Lietuvoje verslo ir aukštojo mokslo sektoriai nebendradarbiauja? Ir jeigu taip, tai kodėl? Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras atliko apklausą, skirtą išsiaiškinti priežastis, kurios lemia žemą mokslo ir verslo bendradarbiavimo lygį. Apklausos išvados atskleidė keletą priežasčių. Pasirodo, verslininkai, norintys bendradarbiauti su mokslininkais, pasigenda informacijos nuo ko pradėti, tuo tarpu mokslininkus stabdo laiko stygius ir sudėtinga verslo partnerių paieška.

Skamba kaip greitai suregztas pasiteisinimas. Keista, kad potenciali bendradarbiavimo nauda iki šiol dar nenusvėrė to pradinio drovumo susipažinti.  

Nuorodos:

Grįžti atgal

Contact

Thanks for contacting us, we'll be in touch soon!

Thanks for contacting us, we'll be in touch soon!

MB SmartBO

Phone:

+37061419692

Email:

info@smartbo.lt

Socialiniai tinklai

LT

Toliau naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų taikymu. daugiau informacijos

Tam, kad suteiktumėte Jums geriausią įmanomą naršymo patirtį, svetainėje yra leidžiami slapukai. Jūs sutinkate su tuo, jeigu naudojatės šia svetaine nekeisdami slapukų nustatymų arba spaudžiate toliau pateiktą mygtuką „Sutinku“.

Uždaryti