Grįžti atgal

Nepopuliarus žodis „disciplina“

Rgp 31, 2020 / by smartbo / In smartbo / Leave a comment

Kalbėdama apie verslo procesų valdymą kartais neapdairiai pasirenku žodį, kuris mano nuomone labai tinka trumpai apibūdinti priemones, kurių imuosi savo veikloje. Tačiau žodis „disciplina“ dabar labai nepopuliarus ir, jeigu vartojamas, tai dažnai turi neigiamą atspalvį. Ištari „disciplina“ ir net jauti, kaip tavo pašnekovas nepastebimai pradeda trauktis iš jūsų pokalbio.

Sutinku, disciplina ir man tam tikruose kontekstuose skamba gana dviprasmiškai. Pavyzdžiui, XX amžiaus šeštojo dešimtmečio amerikietiškos svajonės idilinis vaizdelis, kai šeimos maitintojas grįžta namo šeštą valandą vakaro, o čia jo laukia skani vakarienė ir laiminga šeima. Ryt, poryt ir visados viskas vyks lygiai taip pat ir tuo pačiu metu. Tokia yra disciplina, o tiksliau jos rezultatas. Viskas išpuoselėta, nuglūdinta iki tobulybės ir niekam nevalia išlipti iš tiksliai nustatytų rėmų.

Žodžiai „disciplina“ ir „rutina“ tapo sinonimais, o drauge jie suprantami kaip didžiausi antonimai žodžiams „kūrybiškumas“, „individualumas“ ir „spontaniškumas“. Būtent todėl, „disciplina“ yra toks nepopuliarus žodis, nors atrodo, jog pandemijos situacija gali padėti jį „reabilituoti“. Viruso akivaizdoje „disciplina“ yra tam tikra išgyvenimo strategija. Ji įgauna teigiamą turinį, kai kalbama apie rekomendacijas, instrukcijas ir algoritmus, kurių visuomenė yra prašoma laikytis, tuo tarpu spontaniškas, individualus elgesys šiuo atveju nėra pageidaujamas, nes kelia riziką.

Nemanau, kad pandemija pakreips mūsų mąstymo trajektoriją nuo individualizmo prie kolektyvizmo, bet ši situacija gali padėti suvokti, kad kartais kontekstas keičiasi akimirksniu ir vienu metu gali egzistuoti keletas mąstymo trajektorijų, kurios savaime nėra nei geros, nei blogos, ir visas menas – žinoti, kuri kada tinka.

Verslo procesai gali atrodyti tokie savaime susiklostantys (natūralūs) dalykai. Jie yra tuo geresni, kuo daugiau rutinos, mažiau netikėtumo faktoriaus, o rezultatai visada tie patys. Kitaip sakant, skani vakarienė visada šeštą valandą vakaro. Deja, savaime susiklostę procesai ne visada duoda tuos rezultatus, kurių tikėjomės, arba ne tada, kada tikėjomės. O verslo procesų valdymas iš esmės yra disciplinos įvedimas, kad rezultatai būtų tokie, kokių reikia ir tada, kada reikia.

Kai renkuosi pasakoti apie disciplinos svarbą, stengiuosi apsieiti tiesiogiai jos neįvardindama. Pastebėjau tai darant ir kitus, atrodo, jog visi patrauklūs disciplinos elementai buvo patraukti nuo jos ir dabar gyvuoja savarankiškai. Pavyzdžiui, sportininkas, siekiantis geresnių rezultatų ir dėl to gyvenantis pagal griežtą dienotvarkę, vadinamas motyvuotu bei atsidavusiu savo gyvenimo būdui.

Ir iš tiesų, disciplina nėra kažkas primesto. Tai yra savarankiškas apsisprendimas, gimstantis iš vidinės motyvacijos. Tai metodų sistema, kuri yra individualiai kuriama ieškant geriausių ir labiausiai tinkančių standartų. Viso to tikslas padėti įgyvendinti nusibrėžtus tikslus.

Ir jeigu taip, tai žodžio „disciplina“ esmė yra labai aktuali, tik įpakavimas pasenęs.

Your comment

Grįžti atgal

Contact

Thanks for contacting us, we'll be in touch soon!

Thanks for contacting us, we'll be in touch soon!

MB SmartBO

Phone:

+37061419692

Email:

info@smartbo.lt

Socialiniai tinklai

LT

Toliau naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų taikymu. daugiau informacijos

Tam, kad suteiktumėte Jums geriausią įmanomą naršymo patirtį, svetainėje yra leidžiami slapukai. Jūs sutinkate su tuo, jeigu naudojatės šia svetaine nekeisdami slapukų nustatymų arba spaudžiate toliau pateiktą mygtuką „Sutinku“.

Uždaryti